Trendy restaurants en hippe beach clubs

Gastronomie liefhebbers kunnen op Bonaire absoluut hun hart ophalen. Er zijn veel gezellige eettentjes, barretjes en beach clubs, maar ook een aantal toprestaurants met de meest uiteenlopende keukens, van traditioneel tot Aziatisch, Frans en Italiaans.

Eten en drinken op Bonaire is een onderdeel van de cultuur van het eiland en zo geniet je enerzijds van een exquise 5-gangendiner in een chique restaurant en anderzijds van een smakelijk bordje rijst met kip bij een lokaal restaurantje of foodtruck langs de weg.

Bonaire is een mengelmoes van culturen en dat vind je ook terug in de keuken waar lokale, vaak prijswinnende chefs unieke maaltijden bereiden door een tropisch accent toe te voegen aan bekende internationale gerechten. Het is ook niet voor niets dat de duikliefhebbers en topgastronomen Jonnie en Thérèse Boer van de Librije hun eigen beach restaurant openen op Bonaire.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Surfers paradise

Windsurfers vinden op Bonaire een waar paradijs en het eiland is door surftoppers uitgeroepen tot één van de beste 10 surfplekken ter wereld. Het heeft deze keuze te danken aan Lac Bay. In deze door koraalriffen beschermde baai is het windsurfen verworden tot één van de meest populaire watersporten op Bonaire. De lagune is ondiep en de wind, die altijd vanuit zee naar de kust waait, zorgt ervoor dat de windsurfers niet de oceaan op worden geblazen. De altijd goede wind, vlakke zee en de  watertemperatuur van 28 graden is ideaal voor de windsurfsport.

Ook het kitesurfen is een populaire activiteit op Bonaire en door de constante wind behoort het eiland tot de beste kitespots ter wereld. Kitesurfen is zowel voor de beoefenaar als de toeschouwer aan de kant een spectaculaire watersport. In tegenstelling tot het zeil bij windsurfen maakt men gebruik van een kite (vlieger) en er worden snelheden tot 80 km/u en sprongen van 35 m hoog gemaakt. Uit veiligheidsoverwegingen is kitesurfen in Lac Bay niet toegestaan en is Atlantis (Kite Beach Bonaire) de kite hotspot op Bonaire.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Lac Bay

Lac Bay is ook al jaren het toneel van de PWA (Professional Windsurf Association) World Cup Tour en het kampioenschap freestyle surfen. Een flink aantal Bonarianen zijn te vinden in de wereldtop surfen en deze professionals trainen vrijwel dagelijks in Lac Bay. Het is een waar spektakel deze sportmannen met hun surfkunsten aan het werk te zien en clinics kun je ook van hen krijgen.

Het surfcentrum bij Lac Bay, Jibe City biedt een uitgebreid lesprogramma voor surfers: zowel individueel als in groepsverband. Dankzij de afgeschermde baai is Jibe City ook voor een surfvakantie met kinderen heel geschikt.

Duiken en snorkelen op Bonaire

Wie het duiken of snorkelen op Bonaire wil beschrijven komt superlatieven tekort want het eiland staat wereldwijd bekend om haar fascinerende onderwaterwereld. Door het Amerikaanse duikblad “Scuba Diving Magazine” wordt het dan ook keer op keer uitgeroepen tot de beste duikbestemming in de Caraïbische archipel.

Ruim 85 officiële duik- en snorkel locaties en de meeste zijn direct van de kant te bereiken en dat maakt het duiken of snorkelen op Bonaire dus heel laagdrempelig. Je kunt naar vrijwel iedere plek aan de (voornamelijk west-)kust rijden en stapt zo tussen de koraalriffen in zee. Doordat de westkust redelijk beschut is voor de wind is er weinig stroming en is het zicht op sommige plaatsen meer dan 90 meter.

Duikers en snorkelaars uit alle delen van de wereld komen speciaal voor dit alles naar Bonaire. Dankzij beschermende maatregelen verkeren de riffen in prima conditie. Dicht onder de kust leven meer dan 60 koraalsoorten en 350 soorten vissen, het hoogste aantal in de Cariben.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Zeeschildpadden

Wereldwijd komen er nog zeven verschillende zeeschildpadsoorten voor. Van die zeven leven er ook vijf in de wateren van Bonaire en Klein Bonaire welke je gemakkelijk kunt zien tijdens het snorkelen, duiken of kayakken bij de mangroves bij Lac Bay.

Er valt veel te vertellen over alle duikstekken en snorkelplaatsen rond dit mooie eiland. Lees hiervoor een van de vele gidsen met schitterend beeldmateriaal en informatie over het bijzondere onderwaterleven van Bonaire. Het merendeel van deze boeken is in de Engelse taal maar er zijn ook een aantal goede Nederlandse titels uitgebracht.

De stranden van Bonaire

Op Bonaire vind je geen massatoerisme en lange witte zandstranden maar een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden. Dat wil niet zeggen dat je hier niet kunt genieten van de zon en de zee. Ieder strand op Bonaire heeft zo zijn eigen karakter, op sommige is het zien en gezien worden in trendy beach clubs en andere zijn weer rustig, pittoresk en geliefd bij families met kinderen.

De zandstranden die Bonaire wel heeft zijn overigens van zeer grote schoonheid. Klein Bonaire, het betoverende eilandje voor de kust van Kralendijk, kent hagelwitte zandstranden waar je heerlijk kunt snorkelen of relaxen in de Caribische zon.

Lac Bay is een azuurblauwe lagune in het zuidoosten van Bonaire met twee fantastische zandstranden met ieder een eigen identiteit. Op Sorobon Beach verzameld zich jong en hip volk dat voornamelijk zijn kunsten laat zien op het open water van Lac Bay met hun kleurrijke surfboards. Ook bij families met kinderen is het strand van Sorobon populair vanwege het ondiepe water, het fijne poederwitte zand en de rust en ruimte. Het strand van Cal daarentegen is het domein van de lokale Bonairiaanse bevolking die zich hier iedere zondag verzamelt en waar hele families zich vermaken  met plaatselijke muziek, dans en een lekkere bbq.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Brede zandstranden belangrijke nestplaats voor zeeschildpadden

Een absolute voorwaarde voor de voortplanting van de zeeschildpad zijn brede zandstranden en Klein Bonaire is dan ook een belangrijke plaats waar zij hun eieren leggen. Met een beetje geluk kun je zelfs getuige zijn van het uitkomen van de jonge reptielen die vervolgens hun weg zoeken over het strand naar de veilige Caribische Zee. Lac Bay is het belangrijkste foerageergebied voor zeeschildpadden die voorkomen in de wateren rondom het eiland. Op de bodem van Lac Bay groeien kwetsbare zeegrasvelden die ook beschermd zijn. Zeegras is een belangrijke voedselbron voor de zeeschildpadden.

Natuur en nationale parken

De belangrijkste trekpleister van Bonaire vormt ongetwijfeld de adembenemende onderwaterwereld van het Bonaire National Marine Park. Maar het eiland is ook geliefd bij natuurliefhebbers en wandelaars, want op het gebied van natuurparken heeft het eiland ook veel te bieden. Het Nationaal Park Washington-Slagbaai behoort tot een van de mooiste plekjes op het eiland. In het bergachtige terrein vindt u een prachtige ongerepte natuur met cactuswouden, rotsformaties en zoutmeren die onderdak bieden aan tal van bijzondere planten en dieren.

Het unieke zoute Goto meer is een voederplaats voor veel dieren en een broedplaats voor een van de grootste flamingo kolonies ter wereld en u kunt er op ieder moment duizenden exemplaren aantreffen. Het park bevat een aantal betoverende stranden die ook belangrijke broedplaatsen vormen voor de vijf verschillende zeeschildpadsoorten die voorkomen in de wateren van Bonaire.

De azuurblauw gekleurde baai van Lac Bay wordt aan de noordelijke kant omzoomd door een uniek mangrovebos en aan de oostkant afgesloten door een koraaldam. De lagune is ongeveer 700 ha groot en omvat sommige van de rijkste mangroves en zeegras habitats van het Caribisch gebied. Lac Bay is een belangrijke kraamkamer voor de koraalvissen in de wateren van Bonaire en als voedsel- en broedgebied voor trek- en watervogels.

Nog zo’n bijzonder gebied is het Pekelmeer en het flamingo reservaat in de zuidwestpunt van het eiland. Tegen de achtergrond van de torenhoge hagelwitte zoutpiramides schittert de violetachtige gloed van de zoutmeren waarin roze flamingo’s rondstappen en hun kostje bij elkaar foerageren.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Flamingo’s als nationale identiteit

Bonaire en de flamingo zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want het eiland is een van de weinige broedplaatsen van de roze flamingo ter wereld. De roze kleur is afkomstig van de kleurstoffen in het voedsel, vooral van de kleine schaaldieren die de vogel oppikt in het zoute en brakke water in Bonaire. In het verleden was de populatie drastisch afgenomen maar door natuur beschermingsmaatregelen zijn de aantallen weer toegenomen tot 15.000 – 20.000 vogels.