Bonaire

Iedereen heeft weleens van Bonaire gehoord maar kent men het eiland eigenlijk wel? Het Caribische eiland staat wereldwijd te boek als een top 3 duik- en snorkelbestemming, maar toch valt er meer te beleven dan dat. Bonaire is ook een mekka voor de liefhebbers van de wind- en kitesurfsport en een toenemend aantal vakantiegangers komt voor het aangename klimaat en de relaxte lifestyle graag naar het eiland.

Hoewel Bonaire in grootte niet onderdoet voor Aruba en Curaçao is het met 20.000 inwoners verreweg het dunst bevolkt. Je vindt hier geen massatoerisme met hoteltorens, maar kleinschalige resorts met hippe beach clubs, uitstekende restaurants en luxe villa’s en een ruige ongerepte kust met prachtige natuurstranden en nationale parken.

Bonaire is het meest authentieke eiland van de ABC eilanden. Vanaf het moment dat je aankomt op het eiland voel je de relaxte en ongedwongen Caribische sfeer. Een tropisch paradijs onder stabiel Nederlands bestuur met een uitstekend niveau aan voorzieningen, duurzame groei van kwaliteits-toerisme en een progressief economisch beleid.

Een brochure ontvangen? Klik hier

De kleuren van Bonaire

De geschiedenis van het Caribisch gebied begon allang voordat Christoffel Columbus in 1492 voet zette op de Bahama’s en zo de Nieuwe Wereld ontdekte. Eeuwenlang woonden er op de paradijselijke eilanden indianen die merendeels vreedzaam en gemoedelijk samenleefden. Met de komst van de Europeanen veranderde dit echter snel want deze kolonisten haalden Afrikaanse slaven om het zware werk op de suiker- en katoenplantages te doen. Van de oorspronkelijke bewoners zijn er weinig afstammelingen meer te vinden en wat overbleef is een boeiende mengelmoes van culturen die de Caraïben zo uniek en aantrekkelijk maakt en toeristen van over de hele wereld trekt.

In 1499 landden de Spanjaarden op Bonaire en verscheen het eiland voor het eerst op de wereldkaart De Spanjaarden kwamen er al snel achter dat er op Bonaire geen goud was te vinden en de gronden ongeschikt bleken te zijn voor het aanleggen van plantages. In 1526 introduceerden de Spanjaarden vee op Bonaire. Als gevolg hiervan komen er ezels en geiten in het wild voor.

Nederland veroverde in 1633 Bonaire op Spanje en het eiland kwam onder bestuur van de West-Indische Compagnie. Door de opkomende haringvisserij ontstond er een grote behoefte aan zout in Holland en de zoutwinning op Bonaire werd steeds belangrijker. Er werden een klein aantal slaven te werk gesteld in de zoutpannen, en de slavenhuisjes bij de zoutpannen waar in het verleden van Bonaire de slaven verbleven, zijn nog altijd te zien in het zuiden van Bonaire. Tegenwoordig wordt het zout met moderne technologie en machines gewonnen door de Canadese multinational Cargill en wereldwijd geëxporteerd.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Kralendijk

Kralendijk is de hoofdstad en vormt het hart van Bonaire. Het is niet groot, meer een dorp eigenlijk en telt zo’n 13.000 inwoners. Het gezellige centrum ademt een gemoedelijke sfeer uit en de huizen zijn gehuld in vrolijke Caribische kleuren. De architectuur van de oude koloniale huizen is mooi en je kunt er duidelijk de Nederlandse invloed in herkennen.

Langs de waterkant loopt de sfeervolle boulevard die rijkelijk onderdak biedt aan restaurants, terrassen en loungebars. Het is leuk om hier lekker te gaan zitten en onder het genot van een aperitief getuige te zijn van een prachtige zonsondergang als de dag langzaam in de avond overgaat. Aan het einde van de boulevard is de Plaza Wilhelmina, een kleurrijk plein met terrasjes en hierbij ligt ook de haven waar regelmatig imposante cruiseschepen aanleggen.

Parallel aan de boulevard loopt de belangrijkste winkelstraat de Kaya Grandi met overdekte shopping malls, boetieks en restaurants. Hier en in de zijstraten vind je ook banken, kantoren van de overheid en publieke voorzieningen. Als de cruiseschepen in de haven liggen is het centrum gezellig druk met honderden passagiers op zoek naar koopjes en souvenirs.

In de luxere buitenwijken van Kralendijk zoals Belnem, Hato en Santa Barbara hebben veel Nederlanders en Amerikanen luxe villa’s en appartementen waar men regelmatig verblijft of deze verhuurd. Deze bewoners en vakantiegangers verwachten een hoog voorzieningenniveau en daarom vind je in Kralendijk een breed scala aan uitstekende restaurants, speciaal zaken en goed gesorteerde supermarkten met een verscheidenheid aan lokale en internationale producten.

Een brochure ontvangen? Klik hier

Bonaire & NEDERLAND

Stabiel bestuur

Op 10 oktober 2010 hebben er grote veranderingen plaatsgevonden in de staatkundige verhouding van de Nederlandse eilanden in het Caribisch gebied. De Nederlandse Antillen, als toenmalig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, zijn ontmanteld als bestuurlijke entiteit. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn autonome landen geworden binnen het koninkrijk. De drie eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire hebben de status gekregen van een bijzondere Nederlandse gemeente en vallen nu onder de vlag van Caribisch Nederland.

Grote rechtszekerheid

Het eiland kent twee bestuurslagen: het rijksbestuur (Nederland) als centraal gezag en lokaal het eilandsbestuur. De bevolking wordt vertegenwoordigd door een gekozen eilandsraad (gemeenteraad) en een bestuurscollege bestaande uit de gezaghebber en eilandgedeputeerden (college van burgemeester en wethouders). De Nederlandse overheid (Rijksdienst Caribisch Nederland) is naast het centrale gezag verantwoordelijk voor justitie, onderwijs, volksgezondheid en immigratie.

Duurzame groei economie

Na de staatkundige wijziging is er een nieuw tijdperk aangebroken met veel nieuwe kansen en mogelijkheden voor Bonaire welke door de overheid in 2015 in een 10 jaren plan tot 2025 zijn vastgelegd. Centraal staan o.a. een sterk bestuur, een Nederlands aanvaardbaar voorzieningenniveau en groei van de economie en het toerisme waarbij duurzaam gebruik en behoud van natuur centraal staan.

Om deze doelen te realiseren worden er jaarlijks tientallen miljoenen geïnvesteerd in infrastructuur (wegennetwerk, zee- en luchthaven), voorzieningen (ziekenhuis, brandweer), stimulering van het ondernemings- en investeringsklimaat (geen vennootschapsbelasting en 5% dividendbelasting), diversificatie van toerisme (niet alleen duiken en snorkelen maar ook natuurliefhebbers, (kite)surfers en de leisure toerist).

Een brochure ontvangen? Klik hier

Kwalitatief hoogstaand toerisme

Het toerisme op Bonaire deed haar intrede met de opening van het hotel Zeebad in 1952. Dit hotel was gevestigd in de voormalige barakken van een interneringskamp uit de tweede wereldoorlog. Al snel na de opening werd de naam omgedoopt in “Flamingo Beach Club Hotel” en het heet tegenwoordig Divi Flamingo Beach Resort. Met de komst van de Amerikaanse duikpionier Captain Don Stewart in 1976 en de opening van het wereldberoemde duikresort Captain Don’s Habitat werd het duiktoerisme op Bonaire een feit.

Duurzaamheid en kwalitatief hoogstaand toerisme is waar Bonaire al jarenlang op inzet. Het grootste deel van de toeristen komt voor de uitstekende duik- en snorkelmogelijkheden die het eiland biedt. Ook surfers vinden op Bonaire een walhalla. De constante passaatwinden en de aangename watertemperatuur vormen de ideale combinatie voor de wind- en kitesurfsport.

Doordat Bonaire wordt omspoeld door de warme Caribische Zee, waar immer een aangename verkoelende wind waait, oefent het eiland een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op liefhebbers van de zeilsport.

In 2016 bezochten bijna 150.000 vliegtoeristen Bonaire en stapten 250.000 cruisevaarders aan wal.